Jakie są najzdrowsze ryby

Jeżeli zależy nam na zdrowym i zbilansowanym sposobie odżywiania, nie może wtedy zabraknąć ryb w naszej diecie. Uchodząca za najzdrowszą kuchnię na świecie – kuchnia japońska, mocno bazuje na rybach, także surowych. Jakie jednak ryby są najzdrowsze? Które z nich szczególnie warto włączyć do swojej diety?

Dlaczego warto jeść ryby?

Często powtarza się, że spożywanie ryb jest korzystne dla naszego organizmu oraz że są zdrowe. Co jednak konkretnie w nich sprawia, że warto je spożywać https://dietly.pl/blog/najzdrowsze-gatunki-ryb-top-5?

Powodów jest wiele, a oto niektóre z nich:

  • Po pierwsze w rybach znajdziemy spore ilości łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka, które charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.
  • Ryby zawierają także witaminy A, D i E, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
  • Zawierają sporą ilość kwasów Omega-3, które mają istotny i korzystny wpływ na nasz organizm.
  • W rybach jest także sporo żelaza, które także jest potrzebne naszemu organizmowi.

Łosoś – warto wpierw sprawdzić jego pochodzenie

Łosoś zdecydowanie zalicza się do jednych z najbardziej popularnych ryb w Polsce. W sklepach znajdziemy spory wybór jego różnych wariantów, czy to wędzony, świeży, czy w puszce. Ryba ta nie tylko jest ceniona za swój rewelacyjny smak, ale także sporą ilość wartości odżywczych takich jak chociażby nienasycone kwasy tłuszczowe, czy witamin z grupy A, E oraz B. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup takowego, warto wpierw sprawdzić jego pochodzenie. Obecnie zdecydowana większość dostępnych na rynku łososi pochodzi ze sztucznych hodowli, swoistym farm, gdzie mają mało przestrzeni i karmione są specyficznym granulatem oraz antybiotykami, by ich mięso lepiej wyglądało. Niestety nie wpływa to korzystnie na posiadaną przez nie ilość wartości odżywczych.

Jakie łososie zatem wybierać? Najlepiej pacyficzne albo bałtyckie. Większość łososi atlantyckich pochodzi niestety z takich hodowli.

Pstrąg – pełen zdrowych składników

Pstrąg jest to ryba słodkowodna, która dość często gości na stołach w Polsce. Zawiera dużą ilość kwasów Omega-3. Wskazana zwłaszcza w diecie osób, które mają problemy z sercem. Zawiera także selen, magnez, potas, cynk, fosfor oraz witaminy A i D3.

Kiedy decydujemy się na zakup tej ryby, warto wiedzieć, na co zwracać uwagę, aby kupić pstrąga jak najlepszej jakości. Jeżeli decydujemy się na pstrąga już zmrożonego, warto pamiętać o prostej zasadzie, że nie wolno rozmrożonej ryby ponownie zamrozić. W przypadku zaś świeżej zwróćmy uwagę na jej kilka cech charakterystycznych. Świeży pstrąg powinien posiadać:

  • błyszczące i wypukłe oczy,
  • czerwone skrzela,
  • błyszczące łuski.

Jeżeli zaobserwujemy w danej rybie takie cechy, to możemy mieć niemalże 100% pewność, że faktycznie mamy do czynienia ze świeżą rybą.

Makrela – bogata w kwasy tłuszczowe nienasycone

Makrela znana jest przede wszystkim w formie wędzonej. Podobnie jak wcześniej omawiany łosoś zalicza się do tak zwanych tłustych ryb. Sprawia to, że jest świetnym źródłem sporej ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych Omega-3. To jednak nie wszystko. Posiada także sporo białka, które jest łatwo przyswajane przez organizm człowieka. Ponadto zawiera potas, selen, fosfor, witaminy A i D oraz z grupy B i magnez.

Najlepiej decydować się na niewielkich rozmiarów makrelę atlantycką, która posiada mniej rtęci. Najlepiej spożywać makrelę świeżą, niż wędzoną czy puszkowaną, gdyż taka posiada więcej składników odżywczych. Faktem jest, że trudniej taką znaleźć, ale warto.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here